Draga cititorule,

Ai fost vreodata in Palestina? Si daca ai fost, de cate ori te-ai gandit sa te duci din nou? Si daca n-ai fost, cum ti-o închipui?

Numele ei a fost rostit de Herodot in Istoriile lui, a fost mentionat in scriierile celebre ale vechilor egipteni.

L-au rostit si Aristotel, Ovidiu, Pliniu cel Batran, Plutarh, Lucian de Samosata, Eusebiu din Cezareea, Ibn Battuta, Shakespeare, Francis Bacon. Newton, Voltaire, Diderot, Theodor Herzl chiar si Lord Arthur Balfour. 

Palestina, vechea Tara a Canaanului, considerata leaganul civilizatiei, detine un loc unic in patrimoniul istoric si spiritual al lumii noastre. Iata de ce noi credem ca e datoria fiecarui om, secular sau religios, sa se bucure, dupa cum poate, de mostenirea ei.

Asa a luat fiinta Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish. Si ne propunem sa aducem Palestina mai aproape de inima si preocuparea culturala a romanilor.

Fii curios sa afli mai mult!

Te invitam sa cunosti o lume fascinanta.

Pregateste-te de intalnirea cu poporul palestinian si cultura lui milenara!

BINE AI VENIT IN
PALESTINA, TARA SFANTA

Acesta nu este un ghid turistic complet, ci doar o discreta incursiune in lumea cuvintelor si a imaginilor, o discreta incercare de a reda, vizual, frumusetea locurilor, oamenilor ce locuiesc pe aceste meleaguri.

Cuvintele si imaginile de mai jos se adreseaza in egala masura atat celor care au fost in Tara Sfanta, cat si acelora care tes ganduri serioase despre acest loc si planuiesc sa-l vada cu ochii lor.

Fii curios sa cunosti poporul palestinian si cultura lui milenara, naucitoare prin vechimea si vastitatea ei, coplesitoare in dimensiunea ei umana, o sarbatoare a iubirii, a ospitalitatii si a unei neostoite nadejdi care cauta bucuria in lucrurile mici si adesea rodeste, din durere, ingaduinta si rabdare.

Din razvratire, arta. Din multumire sufleteasca, milostenie si blandete.

MESTESUG

Arta, precizie, detaliu.

Ceramica din Hebron, de exemplu, este celebra peste tot in lume, e ispirationala si incantatoare. O vizita intr-un atelier de ceramica este o reala experienta. Vei vedea pasiune si precizie.

ISTORIE

Intra discret in Medine, in Vechile Orase, pe strazile vechi de mii de ani. Patrunde intr-o lume pe cat de veche, pe atat de actuala. O lume a intamplarilor si a vibratiei, unde oamenii au fost marturii minunilor si a istoriei.

SPIRITUALITATE

Armonie, contemplatie, smerenie. Cele mai mari trei religii monoteiste traiesc impreuna pe aceste meleaguri. Fie că vorbim despre Divinitate ca despre Hristos, Iahve sau Allah, aici este centrul lumii spirituale.

IERUSALIM, CETATEA SFANTA

„In Cetatea Veche a Ierusalimului, cum spune Mahmoud Darwish, te plimbi dintr-o epoca in alta, dintr-un timp in alt timp, in interiorul aceleasi geografii sacre.

Geografic, geopolitic, mistic, Palestina e o inima, o constiinta a lumii, care continua sa pulseze, desi a fost atat de adanc injunghiata.

Duceti-va la poarta Jaffa, luati drumul Damascului si cautati piata de condimente, gasiti acolo toate aromele lumii, asa cum faceam eu cand eram copil, de mana cu tatal meu. Beti un suc proaspat de rodii, cand va odihniti pasii. Minunati-va de impreuna-trairea celor trei mari religii, va asigur ca n-o veti gasi la televizor.

Patrundeti cu grija in stratul invizibil al Ierusalimului etern, cel pe care spatiul public nu se pricepe sa vi-l infatiseze, poate pentru ca e incapabil sa-l redea in cuvinte si semne, dar poate si pentru ca orice mijlocire ucide suflul vital.

Daca faceti asta, veti intelege, singuri, tot.”

E.S. Fuad Kokaly, Ambasadorul Palestinei la București, in Ultimul asediu al Ierusalimului, Dilema Veche, iunie 2017

contacteaza-ne

office@pccmd.org