EXCLUSIV. Mesajul Înalt Prea Sfințitului Theodosie, Episcopul Sevastiei, reforitor la evenimentele recente din Palestina

17 Mai 2021. Ierusalim.

Având în vedere evenimentele recente ce au loc în Palestina în ultimele zile și fiind nevoie tot mai mare de lămuriri și explicații autorizate pentru ca publicul să înțeleagă corect realitatea de la fața locului și să nu fie indus în eroare de sursele media care abundă în dezinformări și neadevăruri, iată mesajul în exclusivitate pentru Centrul Cultural Palestinian din România transmis de reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului, Înalt Prea Sfințitul Theodosie, Episcopul Sevastiei.  

Mesajul este transcris mai jos în limba română. De asemenea, includem și mesajul audio original în limba arabă. 

Către frații și surorile noastre dragi din România, prieteni ai poporului Palestinian și frații noștri din Biserica Ortodoxă Română.

Mă adresez vouă din Ierusalim în aceste zile Pascale dorind să vă transmit urări de bine și să vă spun Hristos a inviat! Cu adevărat a înviat!

Cum vă spuneam, mă adresez vouă din Orașul Sfânt care este supus unui atac fără precedent din partea ocupatorilor ce doresc să desființeze identitatea palestiniană – creștină și musulmană. Locurile nostre sfinte sunt în pericol, iar poporul palestinian este supus unei exterminări rasiale, mai cu seama în cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalim. De fapt, peste tot în Teritoriile Palestiniene.

Cât despre Gaza, unde avem Biserica Ortodoxă a Sfântului Porfirie, acolo au rămas, din păcate, doar aproape 1000 de creștini, care își iubesc țara și poporul și suferă, așa cum face toată populația, din cauza bombardamentelor și a distrugerilor care au loc în continuu. Familii întregi suferă din cauza acestei distrugeri în masă. Au fost afectate chiar și școli în urma bombardamentelor.

Ne doare să vedem asta peste tot în jurul nostru. Îi rugăm pe credincioșii români să ne susțină.

Poporul palestinian este asuprit în propria țară. Vrem dreptate și libertate pentru poporul nostru.

Nu suntem xenofobi sau teroriști și nu credem în violență și crimă.

Dorim o PACE reală bazată pe justiție și dorim să ne fie respectate drepturile.

Știu că poporul roman, ca și alte popoare din Estul Europei, a suferit multe nedreptăți colonialiste (și de tot felul) de-a lungul timpului și ați luptat pentru libertate și pentru democrație. Asta ne dorim și noi pentru Palestina: un stat democratic și liber.

Poporul palestinian – care a fost uzurpat în 1948 – merită să trăiască liber în țara sa, cu demnitate, iar refugiații palestinieni din toata lumea merită să se întoarcă acasă.

Vă cerem să apărați dreptatea și Ierusalimul. Să sprijiniți „cauza palestiniană”, o cauză morală și umană. Cine susține cauza palestiniană este de fapt un susținător al dreptății și al justiției.

Rugați-vă pentru noi ca să se termine ocupația și nedreptatea. Ne ajunge moartea, teroarea și sângele de peste tot din Palestina.

——————

Înalt Prea Sfințitul Părinte Episcop Theodosie al Sevastiei,

Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului

contacteaza-ne

office@pccmd.org