Aniversarea unui an al CCPMD

Vineri, pe 28 Iunie, a avut loc la Athenee Palace Hilton din Bucuresti evenimentul de aniversare a unui an de la infiintare al Centrului Cultural Palestinian, un eveniment ce speram noi sa fie unul traditional. Alaturi de invitatii nostri, de prieteni si de artisti, ne-am bucurat de o seara ce a avut in focus cultura palestiniana si proiectele Asociatiei noastre.

Este foarte important sa facem, periodic, cate un bilant, sa evaluam si sa analizam daca obiective propuse au fost atinse si, mai ales, sa ne reafirmam demersul nostru cultural.

Alaturi de noi au fost invitati speciali din Palestina, ambasadori, demnitari, si reprezentanti ai corpului diplomatic, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Ministerului Culturii si Identitatii Nationale din Romania, reprezentati ai Bisericii Ortodoxe Romane, jurnalisti si oameni de cultura.

„Va invitam sa descoperim Palestina si sa o cunoastem asa cum se cuvine. Impreuna. Prin cultura. Cultura care uneste oameni si care deschide orizonturi demontand ziduri si prejudecati. Asa a luat fiinta Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish anul trecut, dorind sa aducem Palestina mai aproape de inima si preocuparea culturala ale românilor si, astfel, acesta sa devina un important reper pe scena culturala din tara noastra propunand proiecte si activitati de interes pentru publicul roman.“

Ionut Trandafirescu, Presedintele CCPMD

Gazda evenimentului a fost colega si prietena noastra Ileana Birsan, iar seara a debutat cu un cuvant de bun venit si o trecere in revista a activitatii Centrului din ultimul an din partea presedintelui CCPMD, Ionut Trandafirescu.

A urmat un scurt discurs al Ambasadorul Statului Palestina in Romania, Excelenta Sa Domnul Fuad Kokaly, care a vorbit audientei despre cultura palestiniana si despre proiectele comune.

Ileana Birsan, gazda evenimentului, si E.S. Fuad Kokaly, Ambasadorul Statului Palestina in Romania

Reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului, IPS Parinte Teodosie, Episcopul Sevastiei.

Cu ocazia aniversarii unui an de activitate am avut bucuria sa il avem alaturi de noi, ca si anul trecut, pe Inalt Prea Sfintitul Parinte Teodosie, venit special din Ierusalim. Ne-am bucurat sa il ascultam si sa punctam impreuna rolul cultural al Bisericii Ortodoxe, fie ca vorbim de Palestina, fie ca vorbim de Romania. Cultura uneste popoarele, cu atat mai mult cu cat acestea au valori comune. In cuvantul sau IPS Teodosie a mai amintit si de cum trebuie sa ne raportam la Tara Sfanta, dar si de importanta schimburilor culturale dintre cele doua tari, Romania si Palestina.

Lansarea primului titlu publicat de Editura Centrului Cultural Palestinian

Prima carte publicata este un ghid turistic extrem de bine documentat, cea mai complexa lucrare de acest gen publicata pe piata de carte din Romania. Palestina si Palestinienii. Ghid turistic este, fireste, un titlu ce edifica perceptia corecta asupra Palestinei.

Unul dintre proiectele principale ale CCPMD este editura. Editura a fost acreditata la inceputul anului 2019 si are ca obiectiv promovarea literaturii palestiniene in randul cititorilor din Romania. Scriitorii palestinieni sunt extrem de cunoscuti la nivel international si ne dorim ca acestia sa beneficieze si de opere traduse in limba romana.

De la poezie la proza, de la ghiduri turistice la albume de fotografii, titlurile publicate de noi vor arata frumusetea culturii palestiniene.

Presedintele consiliului director al Alternative Tourism Group, Dr. Maged Nassar

Momente artistice, muzica si teatru

Wajiha si Claudiu au sustinut recitaluri de muzica inainte si in timpul evenimentului, sustinand astfel o atmosfera deosebita. Momentele muzicale, alese special, au fost insotite vizual de mai multe fotografii ale fotografului Miluta Flueras, fotografii realizate in mai multe locuri din Palestina.

In incheiere, ne-am bucurat sa-l avem alaturi de noi pe indragitul actor Paul Cimpoieru.

Paul este un artist contemporan, actor, dansator, performer, cofondator al companiei de teatru Compania9, care in demersul sau artistic combina stilurile dramaturgice si vizuale avand ca unic scop si rezultat emotia pura, emotia bruta. Printre altele este creatorul trilogiei dramatice ce include performance-urile homo americanus & homo love & homo zeus in care face o vivisectie dura, dar totodata empatica si plina de sensibilitate si umor a omului contemporan!

Imaginea de final cu o parte din echipa Centrului Cultural Palestinian Mahmoud Darwish. Toate fotografiile din acest articol sunt realizate de Miluta Flueras.

contacteaza-ne

office@pccmd.org